Connect with us

Interview of the Month: Nik Slavica, Croatian U19 NT

nik-slavica-greece-2015-elda-laska
Nakon nedavnog SP-a U19 u Grčkoj Nikova popularnost zabilježila je rapidan rast
Izvor: Facebook/Elda Laska (Grčka)

Nik Slavica ‘eksplodirao’ je u završnici nedavnog juniorskog SP-a u Grčkoj. U direktnom sučeljavanju sa selekcijom budućih NBA zvijezda a.k.a. Team SAD-a dokazao je ono o čemu domaći košarkaški stručnjaci i javnost već dugo bruje u kuloarima – ‘da posjeduje NBA predispozicije’.

Iako su neki još uvijek pomalo skeptični, možda u tihoj namjeri da prikriju Nikovu istinsku vrijednost, ne može se sakriti činjenica da poteze mladog Šibenčanina sa stalnom adresom u Zagrebu sada zahvaljujući direktnom prijenosu na HTV4 sada ‘skidaju’ neki novi košarkaški klinci diljem Hrvatske. Napokon!

S talentiranim krilnim igračem Cibone iz Zagreba razgovarao je Marjan Crnogaj, između ostaloga autor knjige “Dražen – Godine Zmaja” u kojoj svoje svjedočanstvo o legendarnom suigraču iz Šibenke iznosi i Nenad Slavica, otac Nika Slavice.

 

Tvoja blokada Tatuma trenutno je glavni hit među hrvatskim košarkaškim zaljubljenicima na društvenim mrežama. Što ti je prošlo kroz glavu kada ‘snimio’ Tatuma da ide na zakucavanje i kakav ga je bio osjećaj ‘spustiti’?
Nisam bio svjestan koliko sam visoko skočio i kako je lijepo to izgledalo dok nisam nakon utakmice vidio snimku te da je internet preplavljen mojim isječkom. Iskreno osjećaj” banana ko banana”. Dosad najdraža ali nadam se da će ih biti još…

Iako si samopouzdanjem i učinkovitošću plijenio pažnju scouta tijekom cijelog prvenstva u finale si evidentno ušao još motiviraniji, s dodatnom dozom samopuzdanja i igračke drskosti.
Što te je posebno motiviralo za finale?
Finala su posebna motivacija, ali kad cijeli život treniraš sport u kojem su Ameri dominantni onda u finale protiv njih ideš dati sve od sebe te ih pokušati pobijediti.

Kažu da nakon finala NBA/NCAA scouti na ceduljicama nisu više imali mjesta za superlative uz tvoje ime. Da li si bio svjestan njihove prisutnosti i da li je izvan terena bilo kontakata?
Ušao sam u finale kao što bih ušao i da je dvorana bila prazna i bez tv prijenosa. Ušao sam s nadom u pobjedu te da dam sve od sebe. Nakon utakmice mi je telefon poludio, svi su mi prilazili i čestitali…

TV kamere svjedočile su i komunikaciji s američkim igračima tijekom utakmice.
O čemu se točno pričalo?
Iskreno se više ne sjećam, vjerojatno neki sportski razgovor…

Mnogi upućeni kažu da je ovakva igra hendikepirane reprezentacije Hrvatske u finalu SP-a sada prouzročila tektonske promjene na projekcijama NBA drafta za nastupajuće godine. Što misliš o tome i kako bi sebe nakon ovakve partije pozicionirao na NBA draft listi za 2016.?
Da li bi volio zaigrati u NBA jednog dana?
Naravno da svi košarkaši teže svojim radom doći do NBA, jer to je ipak ‘creme de la creme’ košarke, tako da to želim i ja…Ne bih o brojevima na draft ploči, na meni je samo da radim i unaprijedim sebe a sve ostalo će doći samo od sebe…

Da li biste sa zdravim Mazalinom, Žižićem i Benderom bili jači od ove selekcije SAD-a? Da li to znači da je Hrvatska košarkaška budućnost sjajna, naravno uzevši u obzir i Šarića i Hezonju?
Mislim da smo super generacija, jedna od najboljih na svijetu, sigurno je da bi kompletni bili jači, ali da li bismo imali ovakvu kemiju, to je sve u sportu promjenjivo. Ali nadam se da će biti prilike da se kompletni suprotstavimo Amerima, te da ćemo taj put možda i pobijediti.

Tvoj otac mi je puno puta pričao koliko pažnje pridajete malim detaljima u životu sportaša, primjerice redovitoj i kvalitetnoj prehrani. Koja je tvoja omiljena hrana i koliko sati dnevno se odmaraš?
Na odmor pokušavam potrošiti sve slobodno vrijeme.
Najdraža hrana mi je mamina zdrava kuhinja…npr. riba i povrće.

U finalu si demonstrirao kvalitetu svojstvenu Draženu Petroviću, legendarnom suigraču tvog oca, a ta je da si uspješno pogađao šuteve s raznih pozicija, i to u nizovima, što se danas kod igrača izuzetno rijetko viđa. Kako komentiraš novu dimenziju u tvojoj igri, koliko su savjetima pomogli treneri Nazor i Dulibić?
Hvala trenerima na super savjetima, sve ih pokušavam primiti na znanje i usvojiti.

Kako ste i gdje nakon finala proslavili srebrnu medalju i kakva je stvarna situacija u Grčkoj?
Išli smo na zajedničku večeru te se dobro zabavili, nije se dalo primijetiti da je Grčka u nekim posebnim gospodarskim problemima.

Tijekom prošle sezone imao si prigodu na posudbi nastupati i za KK Bosco u A2 ligi Centar. Kakva su tvoja sjećanja na partije u redovima sastava trenera Gorana Perića i da li je igranje u A2 ligi dobro za kaljenje igrača?
Jako sam sretan što sam nastupao za katolički klub. Bilo je super igrati u duhovnom okruženju jer je cijelo vrijeme na klupi ekipe sjedio svećenik (opaska autora: predsjenik kluba don Ivan Marjanović).

Paralelno s igranjem maturirao si u zagrebačkoj Gornjogradskoj Gimnaziji.
Koji su ti bili omiljeni predmeti?
Bilo mi je teško uskladiti školu i klupske obveze ali sam nekako uz veliko razumijevanje profesora i ravnatelja uspio sve stići, te završiti redovno školovanje.

Da li si upisao Fakultet i ako jesi koji?
Također, da li postoji interes od strane američkih sveučilišta?
Imam jako puno ponuda od američkih sveučilišta – Duke, Kentucky, Gonzaga i mnoštvo drugih. Upisao sam Ekonomski i Pravni fakultet Svaučilišta u Zagrebu
ali ću još vidjeti za što ću se točno odlučiti.

Kakvi su tvoji planovi za nastavak ovog ljeta – odmor u Šibeniku ili…?
Normalno da se želim odmoriti i odmor mi je potreban jer je iza mene jako naporna sezona ali ipak namjeravam ovo ljeto raditi individualno kako bi ispravio svoje igračke nedostatke te kako bih sljedeće sezone bio još bolji.

Kako gledaš nastojanja Cibone predvođene klupskom legendom Acom Petrovićem da izvuku klub iz gliba te sagrade ekipu oko postojećeg kvalitetnog vala mladih igrača (Ti, Žižić, Zubac, Skokna…)? Vjeruješ li da će tvoje igre na SP-u u Grčkoj utjecati na tvoj status i minutažu u predstojećoj sezoni?
Nadam se da hoće jer sam igrom na juniorskom SP te juniorskom Prvenstvu Hrvatske minutažu zaslužio. Smatram da je super što se klub 100% okrenuo mladim snagama.

S obzirom da je nepisano ljetno pravilo postalo da KK Cedevita lukrativnom ponudom povuče nekog od top Ciboninih talenata (Mazalin, Arapović…) da li očekuješ da bi se slična ponuda uskoro mogla naći i na tvojem stolu? Kojem se agentu prvo trebaju javiti?
Cibona je za mene trenutačno bolji izbor.

R.I.P. Nikola Jović (1996-2022) Tribute

Kalendar događanja

srpanj 2015
P U S Č P S N
    ruj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

More in interview