Connect with us

Bon Voyage Mario Hezonja!

mario-hezonja-23-orlando-magic-2015
Hezonja će u NBA zasjati u dresu s brojem koji je nosio one & only Michale Jordan


Slušajući ovih dana od mnogih, naravno vezano za Hezonju, “Pogledaj ono, pročitaj ono, obavezno pročitaj što je taj Amer napisao na twitteru…” bio sam prisiljen reći “Dosta!” i podsjetiti svoje sugovornike da smo upravo Mi iz Hrvatske, bili prvi koji su prije pola desetljeća svijetu predstavili nadolazeće košarkaško čudo iz Dubrovnika.

Bio je siječanj 2011. Sjedio sam na kavi u Amadeusu s mojim kolegom, trenerskim guruom Rusmirom Halilovićem. Priključili su nam se treneri omladinskih kategorija Cibone Miholić i Šestak. Čim smo se pozdravili Miholić pita Rusmira “Jesi vidio ono jučer?” Rusmir odgovara “Strava. Šarić je kreacija, ali ovaj je neviđeni koš-geter.” Radoznalost ne poznaje granice, te s dozom uzbuđenosti zbog potencijalnog otkrića, postavljam pitanje:“Tko, o kome pričate?”. Rusmir: “Ma ima jedan mali iz Dubrovnika, Hezonja, bit’ će svjetski igrač!”

Istog trena ime Maria Hezonje dospjeva na #17 crohoops.com liste najtalentiranijih hrvatskih igrača na kojoj su se u to vrijeme nalazili i budući hrvatski seniorski reprezentativci Šarić, Bogdanović i Zubčić. U poruci na Facebooku, gdje je account izbrisao koji mjesec poslije, zahvaljuje se na pozicioniranju. Instantno izrađujem i profil, gle čuda još uvijek dostupan. Istina, u to vrijeme nisam znao točno koliko je ‘mali’ dobar, bio je to svojevrsni blind shot.

Iste večeri odlučio sam intenzivirati napore u pokrivanju Zagrebovih mladih asova Šarića, Hezonje i Mavre, te nastaje ovaj video. U jednoj od akcija u susretu s izbezumljenim starijim kadetima Olimpije iz Ljubljane Hezonja se u kontri diže na zakucavanje u stilu NBA superstara Derricka Rosea i ostavlja u čudu sve okupljene na tribini u Trnskom.
Čim sam vidio tu akciju bilo mi je potpuno jasno koliko je sati…

Nekoliko mjeseci poslije, u finalu Prvenstva Hrvatske 2012. 17-godišnji Hezonja na raspolaganje dobiva prve minute te u garbage timeu vs. Cedevita postiže prve poene (tricu) na velikoj sceni, pred TV kamerama. Nakonoporavka od loma noge slijedi odlazak u Barcelonu iz redova recesijom pogođenog diva iz Trnskog…

Arogancija s pokrićem. Da, ponekad je arogantan, ponekad je samo svoj. Ali Ameri cijene tu aroganciju s pokrićem, talent koji je spreman za nadogradnju. NBA je Hezonjina budućnost. I ne zaboravite – ima tek 20 godina. Ovo što je malo igrao ili uopće nije igrao u Barci, ili je čekao loptu pa je nije dočekao 10 minuta, molim Vas nemojte uzimati u obzir. Da, Mario s loptom može zagorčati život i LeBronu, a pogotovo Kobeu pred mirovinom!

Super Mario ili Croatian Mamba? Nadimak je za sada nebitan, nadimak će doći. Broj je bitan. A broj je 23. Kao Najveći. Brojevi su univerzalni, šalju jasnu poruku. U godini u kojoj su Warriorsi svojim originalnim stilom osvojili sam vrh NBA i ponudili dodatnu košarkašku dimenziju cijelom globusu, Hezonja je spreman postati nositeljem igre NBA franšize iz Orlanda. Ima potencijal postati zvijezda poput Dražena i Dirka, ali naravno, vrijeme će pokazati.

Apsolutno je u pravu Bojan Bogdanović kad preko SN-a (intervju kolege Igora Marinovića) kaže da “Hezonja treba u NBA odmah!” I jedva čekamo vidjeti te statistike s utakmica ljetne lige u Orlandu koja počinje već 4. srpnja.

Stoga, Mario, Sretan Ti odlazak u Disneyland!

 

 

 

R.I.P. Nikola Jović (1996-2022) Tribute

Kalendar događanja

srpanj 2015
P U S Č P S N
    ruj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

More in crohoops division 1