Connect with us

2015 3×3 Basketball Lipik Report

streetball-lipik

 

Košarkaški biser Hrvatske – Međunarodni streetball turnir u Lipiku 13.-14.08.2015.

 

Sredina kolovoza uobičajno je vrijeme kada se regionalna streetball krema okuplja na nezaobilaznom međunarodom turniru u Lipiku. Stoga se i autor ovih redaka zaputio na isti, stavivši ga na vrh liste prioriteta, čak i iznad novinarskog stažiranja ispred svlačionica Arene Zagreb, u iščekivanju Dirka Nowitzkog…

Za Hrvatsku u petak rekordnih 39 stupnjava užarilo je mladi asfalt u okviru kompleksa bazena u Lipiku. Dodatno ulje na vatrenu borbu, koju je dokumentirala i talijanska filmska ekipa, šest vrhunskih streetball ekipa dolila je nagrada za prvo mjesto, u formi čak 2000 eura!

Organizator se ove kao niti jedne prethodne godine nije štedio pa je u bogati nagradni fond i organizaciju turnira, prema riječima gradonačelnika Vinka Kasane, investirao čak tridesetak tisuća kuna! No, neslužbeno saznajem, da bi se ambicija ucrtavanja Lipika na službenu FIBA mapu, te dobivanje statusa “wildcard turnira”, trebala dogodine preslikati i na 25-35% izdašniji nagradni fond, što je dakako radosna vijest za sve participante!

Turnir koji je svoj jedinstveni put započeo još 1999., kad su na njemu igrale uglavnom ekipe iz Lipika i okolinih mjesta, danas je u terminima kvalitete i tradicije međunarodno poznati i priznati streetball centar, u koji dolazak regularno, svakog kolovoza, planiraju i iščekuju ekipe iz Hrvatske i susjednih zemalja.

“Kad smo kretali kao fanatični zaljubljenici u košarku i streetball bile su to uglavnom ekipe iz Lipika i susjednih mjesta. Sjećam se, kao da je to bilo jučer, kada su nam došle prve ekipe iz Bjelovara, pa iz udaljenijih Varaždina i Čakovca. Dolazak ekipa iz Zagreba, pa zatim Zadra i Splita bio je signal da smo uspjeli napraviti odličan turnir! Kada su nam pristigle ekipe iz susjednih zemalja ušli smo u jednu sasvim novu streetball dimenziju i turnir je time dobio međunarodni renome!” – Mario Barać

Geografski položaj, nedaleko od Zagreba a opet blizu susjednoj Bosni, u kojoj čujem svaki bitniji gradić sad ima streetball turnir, svojevrsni je jamac lokacije gdje se susreću najbolji od najboljih, ove godine predvođeni trenutno drugoplasiranom ekipom na FIBA-inoj list, ime koje se zbog dužine vrijedi potruditi zapamtiti, “Gostilna Morski konjicek pivka Trbovlje”, koji su samo 24 sata nakon Lipika osvojili i Prvenstvo Slovenije!!!

Rutinirani gosti iz Trbovlja zasluženo su, nakon ‘muškog’ finala s kultnim hrvatskim streetball sastavom “General Vasilije Mitu”, ostvarili pobjedu u seriji 2:0 te uzeli turnir. Uz ‘Generale’ Trbovljani su u polufinallnoj seriji, također nakon velike borbe i rezultata 2:1, savladali konstantu cro-streetballa, Fišer Grupu, za koju uspješno i Felix Mijić.

Obje su domaće ekipe u srazu sa svjetskom kremom iz Trbovlja, čija su čak četiri igrača zasluženo među top 10 streetballera svijeta (vrednuju se ekipna postignuća i individualne nagrade), demonstrirala iznimno visoku razinu napretka i prilagodbe promjenama i modifikacijama FIBA-inih pravila, za budući olimpijski sport, izvori kažu od OI 2020.

Hrvoje Puljko, snajperist par excellance koji je ušao u bogate anale turnira sudjelovavši u osvajanju tri uzastopna naslova prvaka u majici ‘Generala’ na putu prema opuštenom večernjem druženju nakon turnira priznaje:

“Bilo je žestoko! Nikako da mi legnu ova nova FIBA-ina pravila, čudna su, nije to više što je bilo. Pravi hakl se lagano gubi a ja sam u igračkim godinama kad je već pomalo teško mijenjati navike. Istina, razmišljam o opciji priključivanja pripremama velikog kluba!”

Glavni organizator Ivan Puščenik, zadovoljan kvalitetom realiziranog eventa, ali i svjestan toga da uvijek može bolje, za iduću godinu najavljuje značajne nadogradnje turnira:

“Turnir ćemo iduće godine definitivno realizirati u terminu koji će vie odgovarati ekipama iz regije, možda tijekom srpnja. Žao mi je što ove godine nisu sudjelovale ekipe iz Splita i Zadra. Naravno želja nam je postati dijelom FIBA-inog kalendara evenata.”

Bez obzira na nezgodan tajming ovogodišnjeg turnira koji se igrom slučaja podudario s prijateljskom košarkaškom utakmicom Hrvatska – Njemačka u zagrebačkoj Areni, posjeta hrvatskoj streetball meki bila je prioritet na agenda brojnih streetball operativaca, među ostalima Ive Kirin, glavne organizatorice tradicionalnog turnira “Noćni Hakl” u Zagrebu:

“Iako je proračun našeg turnira 4-5 puta veći, ovo što Ivan (Puščenik) i društvo u Lipiku čine već godinama je pravo streetball čudo! Iznimno mi je zadovoljstvo i čast danas biti ovdje. Noćni Hakl? Planiramo jednu sasvim novu, bogatiju koncepciju, brojna iznenađenja za sve ekipe koje žele zaigrati hakl u jedinstvenom ambijentu zagrebačkog Trga Bana Jelačića.”

Dok u kasnu noćnu uru ostavljam Lipik iza sebe, dok razmišljam o povratku na vrhunski streetball i gulaš za 365 dana, košarkaški kuloari nastavljaju se u automobilu iskusnog suca Tomislava Prpića. Da streetball nije otok za sebe i da je neizbrisivo povezan s košarkaškom kremom, svjedoči legendarni kapetan ‘Generala’, Igor Musulin tijekom razgovora s košarkaškom enciklopedijom, Prpićevim kolegom, sucem Zlatkom Galiotom:

“U Kutini, dok sam igrao za KK Moslavinu, iz KK Zagreb došao nam je na posudbu tada 16-godišnji Mario Hezonja! Letio je terenom, zakucavao, izvodio svakojaka čuda. Imao je tu hrabrost, drskost, rješavao je sam situacije na terenu. Pokazao sam mu par ‘trikova’ pa mi se često na Facebooku znaju na wall napisati “Jesi vidio Hezonju, jesi mu ti to pokazao?'”

Osjećam se dužnim zabilježiti i taj detalj, koji zaslužuje biti zabilježen, jer i Streetball kao najbliži rod Košarke definitivno ima svoju povijest. Isto su prepoznali i organizatori turnira u Lipiku pa su iskazali želju da 17-godišnju povijest svog ponosa i dike, etabliranog međunarodnog turnira, zabilježe u publikaciji koja će biti prezentirana na turniru 2018.

 

Marjan Crnogaj, gl.urednik CroHoops.com

 

 

R.I.P. Nikola Jović (1996-2022) Tribute

Kalendar događanja

kolovoz 2015
P U S Č P S N
    ruj »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhiva

More in 3x3 basketball