Connect with us

Croatian “He Got Game” filmed: Saric awaits FIBA’s arbitration

Image and video hosting by TinyPic

Dario Saric (Zagreb CO) vs Andrei Kirilenko (CSKA), back in November 2011.

 

U večerašnjem Dnevniku HRT-a Zoran Šprajc je propustio itekako poentirati pitanjem šefu oporbe: «Kakva su vaša očekivanja od sutrašnje arbitraže FIBA-e u slučaju Šarić?»

Iako Darijev otac Predrag odlučno, ali ipak s osjetnom dozom opreza, tvrdi da je za Darijeve probleme kriv Karamarko u ulozi predsjednika kluba KK Zagreb, a ne Karamarko predsjednik HDZ-a, bilo bi nevjerojatno da domaćom političkom scenom opet drma jedna podvojena ličnost.

Dakle Karamarko je jedan, a politika nam se opet uplela u športska zbivanja. Nije KK Zagreb imao loše namjere – 2009. (o)kupili su najperspektivniju kadetsku i junoirsku selekciju ikada viđenu na ovim prostorima od vremena kada je ZG parketima krstarila Dona feat.Mula.

Naravno nitko tada nije slutio da ćemo ući u blato ekonomske depresije u kojoj će se svaka kuna tri puta okrenuti prije nego što se potroši. Potpisani su ugovori sa Šarićem, Hezonjom, Mavrom i omogućeno im je da se nesmetano razvijaju u igrače koji su jednom trebali postati.

Naravno KK Zagreb, tj. njegovi vodeći dužnosnici od prve su sekunde znali što piše na papiru i što će biti u slučaju ako…dobro su se osigurali klauzulama, a računovodstvo je obračunavalo svaki Euro koji bi Dario, Hezonja, Mavra ili članovi njihovih obitelji potrošili.

Implementiran je poznati hrvatski big business model kupimo-po-bilo-kojoj-cijeni-plaćati-će-netko-drugi. Sustav je to omogućio ne računajući da bi mu se ta odluka mogla obiti o glavu poput bumeranga. Zašto? Zato jer je Šarić u ovom slučaju veći od sustava.

On predstavlja Igru. Naravno i sustav predstavlja Igru ali Darijeva prezentacija je itekako simpatičnija javnosti. FIBA-ina odluka protiv Šarića bila bi odluka protiv Igre, naravno u suprotnosti s globalnim interesima FIBA-e.

Četverogodišnja vezanost za KK Zagreb po ugovorima koji donose novac za neke od najperspektivnijih svjetskih juniora značilo je i da će propustiti priliku za akademsko obrazovanje uz igranje u među mladim košarkašima sve popularnijoj sveučilišnoj NCAA ligi.

Tako su Šarić, Hezonja i Mavra odbili na desetke ponuda vrhunskih američkih sveučilišta a sve zato da bi ostvarili obećanje onih koji su ih doveli, a ne da bi ostvarili svoj košarkaški talent. Zanimljiva situacija koju smo na velikom platnu vidjeli u epohalnom «He Got Game».

A onda je nakon silnih amicija na skliskom parketu ZG arene projekt KK Zagreb jednostavno propao. Talenti su do samoga kraja bili korektni, Šarić je izgarao na terenu i izborio Repešin poziv. No kada su odlučili otići iz neperspektivne sredine Zagreb im je odlučio stati na put.

Zamislite da je Zagreb zabranio Muli da se umirovi. Ili Prostranu da ode u Zadar. Ali nije. Dobro su znali gdje je skrivena buduća vrijednost u koju su relativno malo ulagali. Direktor Božanić, odlučio je cijeli teško stečeni kredit uz svoje ime uložiti na polje «Šarić».
U nevjerojatno nepovoljnom trenutku za KK Zagreb. Uložio je MILIJUN EURA na polje s brojem 35, pa što bude, bude.

Božanić, koji je direktno zaslužan za razvoj i plasman izuzetno unosnih novomilenijskih projekata Tomas & Tomić (da ne spominjemo Sesara i Stojića iz 1990-tih), kaže «da je bio spreman za dijalog ali da ga čitavo ljeto iz tabora Šarićevih nisu nazvali».

.JOŠ 2009. BILO JE JASNO DA ĆE PRED DARIJEM BITI VELIKE ODLUKE.
U TAKVIM ŽIVOTNIM TRENUCIMA MUDRO JE POSLUŠATI STARIJE. .

Naravno, nakon jedne popodnevne kave, Predrag Šarić je u dogovoru s timom agencije XL odlučio svojeg sina ponuditi dalje, u neku jaču ligu, kako bi se stvorio što veći ponder u akciji ispuštanja balasnih voda iz Trnskog. Odabran je Bilbao iz prestižne ACB lige.

Potpisan je predugovor po kojemu Dario sljedeću sezonu može provesti na «stručnom usavršavanju» u Hrvatskoj. Odlučio se za Split, sredinu u kojoj danas suvereno vladaju Igrači. Sportski direktor Nikola Vujčić češće je na parketu nego u kancelariji. To se traži.

Nastavak priče znate. Na Darijevom ugovoru sa Zagrebom fali potpis osobe iz Centra za socijalnu skrb te je po kazivanju Darijevih managera «ugovor ništavan». S druge strane KK Zagreb je za Daria postavio neizdrživo visoku odštetu od MILIJUN Eura. FIBA će odlučiti.

Spomenuti iznos već je odbio potencijalne kupce Cedevitu i Cibonu. Cedevita se odlučila taj novac utoršiti na Maljkovića, Šuputa, te otplatu dugovanja Anzuloviću. Uvjet da se dovede Šarić bio je dakle zadržavanje ‘Zule. Cibona love nema, a nije smišljen niti nekakav model kompenzacije.

Utisak je da obje strane nisu htjele pristati na svojevrsnu ucjenu lokalnog ex-konkurenta.
Sigurno su svjesni da je Darijeva vrijednost iz dana u dan veća, da je pred njime NBA draft koji će mu u skoroj budućnosti još povećati vrijednost. Ipak čini se da su klupska vodstva oba kluba odlučila vidjeti koliko kisika još ima u plućima ex-rivala iz Trnskog.

Tako je isticanjem (pre)visoke odštete već na početku KK Zagreb prekinuo «ratne igre» hrvatskih klubova i započelo je snimanje jedne nove domaće košarkaške varijante «he got game». Dakle nebrojeni identični slučajevi samo sa puno manje publiciteta i medijske razvikanosti već su prije viđeni.

Tako je primjerice, današnji Darijev suigrač branič/krilo Filip Krušlin nakon potpisa svojeg prvog ugovora s Cibonom zbog kazne morao odsjediti jednu sezonu na tribinama. Postavlja se pitanje kakav je smisao sustava u kojemu klub na igrače sa juniorskim ugovorima ima pravo i u četiri prve godine njihovog seniorskog staža?

Pri tome se uopće ne valorizira koliko su ti isti igrači svojom kvalitetom doprinjeli imidžu juniorskog i svih ostalih selekcija kluba. Sve je to ubrzo kasnije zaboravljeno kada su «perjanice» omladinskih pogona instantno morale naučiti dodavati vodu prosječnim Amerima koji su kupljeni ne da bi se platila jedna, nego ponekad i dvije-tri provizije. Nismo više naivni.

Znači Darija i njegovu obitelj se sada poziva da vrate 800+ tisuća Eura koje su potrošili tijekom prošle tri godine, a pri tome se nitko ne pita koliko vrijedi sve što je Dario napravio za omladinske selekcije KK Zagreb i reprezentaciju Hrvatske, u čijim je sastavima nerijetko u jednoj sezoni znao nastupiti na više od 100 utakmica. Sve za Košarku, Košarka je opet IN.
I sada mu matični klub njegovu ludu Ljubav prema Igri vraća s priprostim «vrati pare»…

PARADOKS: Možda im je Dario posljednja šansa da vrate dugove koje su zaradili u vrijeme dok su Darija držali na klupi? Možda bi se trebali pitati da li oni njemu duguju odštetu?!?

Koliko vrijedi Dario Šarić nekom hrvatskom klubu? Pod pretpostavkom da u sezoni odigra 30 domaćih utakmica, te da se posjeta zbog njega poveća za 1000 mjesta po cijeni od 50kn, njegov direktni doprinos bi bio cca 1.5 milijuna kuna. No naravno tu su TV prijenosi, sponzori, Nike vs Addidas, you know the story…

I dok u našoj redakciji 60% svih ruku signalizira da je vrlo vjerojatna arbitražna odluka FIBA-e u korist opcije Bilbao feat. Split, pred najboljim juniorom svijeta je vjerojatno najduža noć u životu.

Možda će već sutra razočaran napustiti Hrvatsku i pridružiti se tsunamiju od 30.000 koji su napustili Hrvatsku kao začarano mjesto gdje im nisu dopustili dostojanstveno raditi i živjeti.

Gdje će onda? Dario je gotovo sigurni lottery pick na NBA Draftu 2013./2014. i što se njega osobno tiče može igrati u Kineskoj, CroHoops ili nekoj XYZ ligi, ili čak i ne igrati nego samo trenirati na mjestima na kojima sunce gotovo nikada ne zalazi, a noći su ipak duge.

Za kraj pitanje «kome ide u korist ovakva nesređena situacija oko juniora?» Odgovor: Posrednicima naravno, u svim njihovim oblicima, s nastavcima u komercijalnim medijima. To nema nikakve veze s Igrom.

Dario je podnio svojevrsnu žrtvu za sve buduće «nade» Hrvatske košarke. Ispada da je bolje ne biti «nada». Sva sreća da je uz njega od početka stajao Otac Predrag.

Sada je svima jasno gdje vodi postojeća HKS legislativa. Pretpostavke o pravoj funkciji KK Zagreba dobile su potvrdu. Da, stvarno postoji “crna rupa” za najveće domaće talente.Nekadašnje vrelo talenta postalo je zamućeni bunar koji pokušava presotalu pitku vodu plasirati po NBA cijenama.”

Scenarij za hrvatsku inačicu «He got game» je napisan. Snimanje završava sutra.

SUMMARY: European basketball phenom Dario Saric awaits FIBA arbitrage decision which might determine the destiny of his basketball career…

R.I.P. Nikola Jović (1996-2022) Tribute

Kalendar događanja

rujan 2012
P U S Č P S N
    ruj »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arhiva

More in uncategorized