Connect with us

Croatian NT 4-1 Thriller: Let’s Talk Things Over


 
Poraz od Španjolske bio je omalovažavajući te itekako bolan pad u glib u kojemu bismo se regularno našli na prethodnim natjecanjima. Ali staloženi put prema gore, prema izlazu iz potencijalno vrlo mračne rupe Eurobasketa 2013. ponudio je mnoge argumente koji govore u korist hipoteze da “ovo nije još jedna gubitnička ekipa Hrvatske”.

Da ne duljim previše. Utakmica protiv Slovenije ponudila je nekoliko psiholoških momenata u kojima se igra naših mogla slomiti. Prvi takav moment bila je blokada šuta Bogdanovića od strane Murića. Drugi takav moment bilo je zakucavanje Murića preko Šarića. “Awesome player that Muric!”, siguran sam da bi Dick Vitale izgubio glasnice :-).

Ali nakon Murićevih bravura bilo je vrijeme za Bogdanovića, koji je nadljudskim naporom, laktom u visini obruča, blokirao jedan slovenski šut u kontri. Dvoranom u Celju je zavladao muk, a jedan od highlightsa cijelog prvenstva, uz neizostavnu Teletovićevu tricu, postao je krunski dokaz da je unatoč svim problemima koja je prošla reprezentacija Hrvatske sastavljena od nesvakidašnje talentiranih igrača sposobnih za dobivanje i najtežih utakmica.

Kada smo već kod našeg najboljeg strijelca nema spora da je izuzetno angažiran u obrani, vrlo agresivan, trkački i skakački raspoložen. U napadu je fenomenalan u istrčavanju kontri i otkrivanju bez lopte, te akcije redovito završava atraktivnim zakucavanjima. Trica mu za sada još baš ne leži, ali morate uzeti u obzir njegov predani angažman u obrani. Segment igre koji mu definitivno fali za planirani odlazak u NBA je kreiranje vlastite pozicije za šut, driblingom.

Najbitnija utakmica, ona s jakim Česima donijela je potvrdu onoga što smo najavili u svojevrsnom previewu EurobasketaDario Šarić postati će ključ kohezije Repešine vrste. U stvari vrijedi zamijetiti da je Repeša dvoboj sa Česima uveo u završnicu s relativno najpouzdanijom defanzivno-ofenzivnom petorkom Draper-Simon-Bogdanović-Šarić-Tomić.

 

Prostor za napredak (uz neizostavnu asistenciju Pere Skansija)

Draper je još na 70%. Kako znam? Dokaz da je uključen je njegov skok u obrani, koji je sve bolji iz utakmice u utakmicu. A kada krene naprijed uvijek je korak-dva ispred obrambenog igrača. Za sada oklijeva, kontrolira tempo ali ako bude trebalo ne vidim previše problema u tome da Draper gotovo svaki put može otići sam i do kraja.

Bolji Ukić. Potencijalno dobra stvar je što bi bilji Draper trebao natjerati i Ukića da bude bolji, bilo kao konkurenta na poziciji playa bilo kao partnera na šuteru. RLU za sada prilično oscilira, ali čini se da je na uzlaznoj šuterskoj putanji.

Tomić i Žorić ne koriste tablu. Promatrajte pažljivo i vidjeti ćete da naši igrači, ne samo Tomić i Žorić rijetko ili nikako ne koriste tablu kada šutiraju s krilnih pozicija. Bilo bi vrijeme da im netko kaže riječ-dvije više o tome tko je Tim Duncan.

Defanzivni skok. Vrijedi dobro zapamtiti, još bolje zapisati, Skansijeve riječi “skok predstavlja agresivnost, a slobodna bacanja predstavlaju koncentraciju”. Dakle treba dodati još agresivnosti, koncentracije, barem se čini, ima sve više.


Kakve su nam šanse u četvrtfinalnoj grupi?

Uz istu razinu angažmana, posebno u obrani na vanjskim pozicijama, te strpljiv kolektivni napad baziran na jednostavnoj inside-outside igri, a ne na forsiranju high pick & rolla, Hrvatska ne bi trebala imati velikih problema u nastavljanju pobjedničkog niza. Samo treba ići iz utakmice u utakmicu, iz thrillera u thriller, te crpiti energiju iz ostvarenih uspjeha…

 

autor: Marjan Crnogaj a.k.a. Muraya, gl.urednik CroHoops.com (e-mail: marjan.crnogaj@gmail.com)

 

 

R.I.P. Nikola Jović (1996-2022) Tribute

Kalendar događanja

rujan 2013
P U S Č P S N
    ruj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhiva

More in croatian nt men