Connect with us

Hrvoje Puljko: “Najvecu podrsku imam od zene Diane i sina Dantea”

 

Netom prije Europskog Prvenstva košarkaška Hrvatska, ona istinska i prava košarkaška Hrvatska koja se svakodnevno sastaje i komunicira na ulici, te s razlogom strijepi od ponovnog razočaranja igrom Repešinih izabranika, pronašla je svog istinskog košarkaškog heroja. Tomić, Šarić, Bogdanović, Ukić, Markota? Ipak Ne, barem još neko vrijeme.

Od strane sustava prožvakani i odbačeni provjereni profesionalac, eksplozivni 193cm visoki šuter Hrvoje Puljko, koji je jednom prigodom tijekom prošle sezone zatrpao koš KK Splita s čak 44 poena, odlučno je uzeo loptu u ruke i spustio se na ulicu, prirodni habitat svakog kvalitetnog košarkaša. A Ulični košarkaši su ga objeručke prihvatili.

Proveo je posljednja tri mjeseca putujući uzduž i poprijeko Hrvatske s nekoliko amaterskih sastava. Dominacija s distance započela je na zagrebačkom turniru “Hakl na Kozjaku” početkom lipnja (s kojeg smo izvješćivali) gdje je protivnike i publiku ostavio bez daha skoro sam osvojivši turnir nevjerojatnim nizovima ubačaja s više od 8-9 metara. Sve preko ruke.

Tijekom cijeloga ljeta bio je nezaobilazna tema razgovora i Facebook postova sve brojnijih pripadnika hrvatske streetball zajednice. Riječ o njemu se proširila. Nakon što su s hrvatskog streetball trona skinuli svjetske doprvake Cedevita Statiste iz Splita, ZG streetball ekipa s tradicijom General Vasilije Mitu dovela ga je u svoje redove.

Na posljednjoj postaji, prestižnom međunarodnom turniru u Lipiku, Puljko je u finalnoj utakmici golemih uloga, pod neviđenim pritiskom i pred nebrojenim gledateljima, trice šutirao gotovo izvanzemaljskih 7-7, postigavši čak 18 poena u finalnoj pobjedi GVM nad drugoplasiranom ekipom prošlogodišnjeg SP u streetballu, Statist Cedevitom, rezultatom 21:11!

“Da, pa što?” – reći ćete. “Pa Kukoč je trice gađao 11-12 i to protiv Amerikanaca 1987.?” Ali Puljkovo najnovije šutersko čudo desilo se na vrućem lipičkom asfaltu okruženom mrakom, pod stalnim udarcima protivnika na njegovu šutersku ruku.

Transfer se za GVM isplatio s dividendom. No od Puljkovih dionica u Lipiku koristi neće imati samo GVM, turnir Streetball Lipik već i kompletna Hrvatska streetball zajednica. Naime Puljko je svojim igrama, nevjerojanom šuterskom inspiriranošću s distance izvan svake imaginacije, pošteno prodrmao i u dodatnoj mjeri probudio hrvatsku streetball scenu.

Dostignuće je to zbog kojega bi se barem nakratko prema Hrvatskoj trebao okrenuti i sam izbornik Repeša. Jer u ovom trenutku niti jedan od njegovih stožernih igrača nema ono za što se Puljko izborio u protekla tri mjeseca a što Ameri nazivaju street credo. Uvijek nasmiješen i komunikativan, raspložen za hakl sa svima, poznatima i nepoznatima.

Slava (barem na ulici) nije mu udarila u glavu nego i dalje svakodnevno bjesomučno hakla na obnovljenom zagrebačkom Tuškancu (Hvala Adidasu i Gradu Zagrebu!) sa svima koji su ga voljni pokušati zaustaviti, marljivo se pripremajući za skori nastavak profesionalne karijere, najvjerojatnije izvan granica Domovine zahvaćene ekonomskom krizom.

Bez obzira da li će streetball postati Olimpijskim sportom jedno je sigurno – ovo ljeto neće biti posljednje u kojemu smo vidjeli Hrvoja Puljka kako daje svoj maksimum na uzavrelom asfaltu, u nabrijanoj i bespoštednoj konkurenciji, ne ostavljajući apsolutno nikoga ravnodušnim, igrajući ne samo na Tuškancu, već i na igralištima diljem Hrvatske.

autor: Marjan Crnogaj a.k.a. Muraya

 

 

R.I.P. Nikola Jović (1996-2022) Tribute

Kalendar događanja

kolovoz 2013
P U S Č P S N
    ruj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhiva

More in 3x3 basketball