Connect with us

Expert Analysis: Saric & Hezonja Have Bright Future Ahead

saric-hezonja-mavra-2011

 

Koliko smo puta u posljednjih nekoliko godina čuli da imamo vrhunske svjetske talente. Nebrojeno puno puta, čak toliko da su neki iz čiste dosade počeli smišljati zlonamjerne kritike, pa čak i viceve na tu temu.

Kako bi imali što objektivniju sliku gdje smo i kamo idemo posegnuli smo za neovisnom ekspertnom analizom košarkaškog trenera Milana Gajića, glavnog urednika specijalizirane web stranice www.smartbasket.blogspot.com.

 

U ovom trenutku to su igrači koji imaju veliki potencijal i na putu su prema NBA. Veliki talenti.

 

1/No Talent za sebe nije dovoljan da bi danas uspjelo – moraš mukotrpno raditi svaki dan po nekoliko sati, da imaš osiguranu pravilnu i izbalansiranu prehranu te da imaš uredan život. Sve to mora biti izbalansirano kako bi zajedno s Talentom pomoglo pravilnom napretku igrača.

U NBA ima mjesta i sve je evidnetniji rastući trend za multiple effort type of players, znači igrače koji su sposobni ponavljati napor više puta tijekom utakmice a ne samo jedan ili dva puta tijekom utakmice.

Legendarni trener Bobby Knight je jednom rekao: “Svi igrači kad ih pitaš imaju želju da pobeđuju, Ali mało njih ima želju da se pripreme za pobjedu.” Doći do cilja je određen proces i ako nisi sistematičan nemaš što tražiti u NBA.


2/ Nemoguće je na trenutnoj razini uspoređivati Šarića i Hezonju. Obojica su dva vrlo mlada igrača koji su još uvijek u fazi razvoja, imaju svoje prednosti i nedostatke. Činjenica je da igraju na različitim pozicijama.

Šaric je na 1. mjestu što se tiče liste međunarodnih igrača te je više NBA prodigy nego Hezonja jer je svestraniji – može pokriti više pozicija od 2 do 4, najrealnije 3 i 4. Po igri me u nekim elementima čak podsjeća na legendarnog Krešu Ćosića.

Šaricev razvoj bi se ubrzao kada bi ovo ljeto proveo u SAD trenirajući, na prvom mjestu na fizičkoj pripremi, jer u ovom trenutku on nema tijelo koje je zrelo za NBA napore. Također treba poraditi na obrani, šutu za tri poena te kvalitetama potencijalnog lidera momčadi.

Za sada donosi dobre odluke. Ukoliko ostane u Europi potrebna mu je veća konkurencija tijekom sljedeće sezone te ako je ikako moguće da zaigra u Euroligi.


Hezonja je mlađi i neosporni je talent. On je posebna priča, kao što se u draft rankingu može vidjeti nalazi se u projekcijama drafta za 2014. i trenutnom je na visokom 7. mjestu.

Kao što svi znamo on je različiti profil igrača nego Šarić. Nastupa u jakoj konkurenciji u ACB ligi u redovima vrhunskog europskog kluba. To je bitan preduvjet za brzi napredak.

Osobno mislim da bi ako izdrži sve jači medijski pritisak mogao potvrditi svoj veliki talent.

 

Pogledao sam nekoliko njihovih utakmica iz kojih je očito da su obojica iznad svoje uzrasne kategorije.
Više sam se dakako skoncentrirao na Šarića:

PREDNOSTI:
– Pokazuje liderske kvalitete u trenucima kada se baca na parket za loptom (dive)
– ne izbegava preuzeti odgovornost u igri 1-na-1, 2-na-2, te sa 6,75m
– ima sposobnost uzeti skok i prevesti loptu
– ima sposobnost uzeti skok, dodati i istrčati prvi u tranziciji
——————————————————
NEDOSTACI:
– više rada na šutu – svi oblici spot up šutiranja, šut nakon driblinga, šut nakon bloka
– bolja igra iz pick & rolla, pop & roll
– bolja obrana  
– bolja fizička priprema – ona je prioretit u smislu izvođenja tehnike i taktike

 

Zaključak: I za Šarica i za Hezonju future is bright.

 

 

R.I.P. Nikola Jović (1996-2022) Tribute

Kalendar događanja

svibanj 2013
P U S Č P S N
    ruj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

More in prospects