Connect with us

2012/13 Season Trends

los-angeles-clippers-2013-starters
Obilježili su ovu sezonu te započeli jednu novu eru NBA košarke – L.A. Clippersi
photo:www.hoopsmack.com

 

 

Košarkaški Trendovi u sezoni 2012/13
autor: Milan Gajic, www.smartbasket.blogspot.com

 

Košarka se nije mijenjala nikada brže nego posljednjih godina. Mnogo je primjera za to.

To odlično ilustrira jedan mali detalj kod pick & rola. Blokove rade mali vanjski igraci na poziciji 1-2-3 (Lakersi, Heat). Ako ekipe imaju isoke igrače na tim pozicijama, a vrhunske ekipe imaju, onda se na taj način mogu izolirati vanjski igrači ispod koša. CSKA to radi drugačije – oslobađaju Teodosića leđnim blokovima.

Sljedeći detalj koji odlično ilustrira dinamiku promjene košarkaške igre je taj da se klasični centar gubi, te se na neki način mora konvertirati u “četvorku” ili pak “trojku” što se tiče segmenta tehnike. U NCAA su prošle sezone bile dominantne niske “trojke”.

Što se fizičke pripreme tiče prema mojem mišljenju Europa je barem 15 godina iza SAD-a, gdje tijekom ljeta dominira teški rad igrača na svim elementima koji sve više prelaze u akrobatiku pogotovo kada je u pitanju izvođenje tehničkih elemenata s loptom.

Vrijedi napomenuti da se u europskoj košarci došlo to dotče u kojoj postoji itekakva nužnost uvođenja defanzivne 3 sekunde jer ekipe sve teže dolaze u poziciju za šut zbog učestalih zonskih obrana, preuzimanja te stvaranja viška igrača u obrani koji pomaže .

Iz tog aspekta vrlo je zanimljiva ideja Georgea Karla koji je da bi povećao spacing u napadu znaci udaljenost između igrača s ciljem da pomogne razvoju igre 1-na-1, odlučio spustiti tri igrača iza čeone linije u sam aut kako bi eliminirao lagano pomaganje.

Inače Denver je ekipa s najjačom kontrom u NBA ligi. Pogledajmo recimo njihovu posljednju utakmicu s Oklahomom. Kontru razvijaju odmah poslije primljenog koša, skoka u obrani, presječene lopte.

Obično istrčavaju na šutera i rade leak nezagrađujuci. Uz pomoć sustava Sinergy može se saznati točna diverzifikacija njihovog šuta u protekloj sezoni. Iż toga proizlazi da nisi neka posebna spot shot ekipa nego više poena postižu iz tranzicije, igre 1-na-1 u obliku tzv. LBJ izolacija i pick & roll igre kao i iz utrčavanja – cut.

Clippersi su prvi put u povijesti NBA osvojili konferenciju Pacifik i njihov stil sam opisao na svojem blogu www.smartbasket.blogspot.com, to je zaista specifičan stil košarke.

Završiti ću sa Lakersima koji i dalje tragaju za svojim sistemom Ali prekasno. Počeli su są Princetone Offense dok je bio coach Brown. Čak su i zaposlili specijalistu za isti, trenera Eddiea Jordana.

Problem je u tome što vecina trenera, pa čak i Brown, ne razumiju da nije dobro isprobavati nešto što ne štima u ovoj eri košarke. Naime za Princetone Offense potrebna je apsolutna disciplina od strane igrača. Jasno govorim o temeljnom Princeton Offense modelu, a ne o modifikacijama i on zaista ne dozvoljava mnogo slobode u primjeni.

Naravno kako su zvijezde ekipe željele ostati u prvom planu Brown je izgubio posao. Došao je d’Antoni te počeo s flexom gdje je velika novina bila ta da je Nash birao gdje će napraviti blok kada doda loptu Gasol. A Gasol je, što je zanimljivo, znao tu i tamo odigrati pick & roll s Dwightom Howardom, što je također velika novina.

Znači većina NBA trenera i dalje prvo razmišlja o sistemu a ne o tome kakkav je sastav rostera koji su preuzeli i koje su njegove konkretne mogućnosti. Primjerice svi su očekivali da će Lakersi po dolasku d’Antonia igrati isto što su igrali i Sunsi pod njegovim vodstvom – 7 sec or les.

Ali za takvu taktičku varijantu igrači tipa Gasola ili Howarda su jednostavno suvišni. Howard je tipičan centar starog tipa koji je iznimno slab šuter iz igre i s linije slobodnih bacanja. Također veliki problem Lakersa je bio itaj što je Nash najbolji s loptom kada je dugo drži. Ali sve se to gubi u sporoj igri.koju su pokazali L.A. Lakersi.

 

Trener Milan Gajić je specijalni suradnik CroHoops.com. Detaljnije analize o najnovijim košarkaškim trendovima možete pronaći na www.smartbasket.blogspot.com.  

 

 

R.I.P. Nikola Jović (1996-2022) Tribute

Kalendar događanja

travanj 2013
P U S Č P S N
    ruj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

More in uncategorized